Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


Hava Durumu
KONYA 
32 / 20

  ANA SAYFA  

ASAYİŞ

GÜNCEL

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SPOR

YAŞAM

SAĞLIK

EĞİTİM
 
 
KALORİFER KAZAN BAYPASI RÖPORTAJI
 Adıgüzel Eraslan 27 Şubat 2013 Çarşamba  
 
TÜRKİYE’DE VE DÜNYA’DA OLMAYAN SON 35 YILIN KALORİFERDE EN BÜYÜK BULUŞU OLAN KALORİFER KAZAN BAYPASIYLA İLGİLİ SORULAR
 
1.Soru: Kalorifer kazan baypasını neden bulma ihtiyacı hissettiniz?
Cevap: Kalorifer kazanlarının terlediğinden dolayı çürüdüğünü, ömrünün en azından yarıya düştüğünü dumanlı yakıtlarda ziftlendiğini, kazanın kapasitesinin düştüğünü, yaktığımız yakıttan düşük verim alındığını görünce bu problemler beni çok rahatsız etti. 1990 yılı itibariyle bu problemleri gidermek için çok düşündüm, çok deneyler yaptım, çok istişarelerde bulundum. 2006 yılında kazan baypasını ALLAH’ın izniyle buldum.
 
2.Soru: Kalorifer kazan baypası nedir?
Cevap: Kazan baypası binadan kalorifer kazanına dönen suyun ¼’ini kazandan ¾’ünü kazan baypasından geri gönderir.
 
3.Soru: Kalorifer kazanları hangi yakıtlarda, neden terler?
Cevap: Kalorifer kazanları doğalgaz, kömür, fueloil, motorin ve benzer bütün yakıtlarda terler. Kaliteli kazan, kalitesiz kazan, iyi kazan, kötü kazan, ithal kazan, yerli kazan, küçük kazan, büyük kazan hiç fark etmez. Bütün kalorifer kazanları 50°’nin altında yandığı takdirde kazanın ısı alma yüzeyleri kışın camların terlediği gibi terler.
 
4.Soru: Kalorifer kazanları dumanlı yakıtlarda neden ziftlenir, zararları nelerdir?
Cevap: Terleme ile dumanın kurumu birleştiği zaman kalorifer kazanının ısı alma yüzeyleri ziftle kaplanır. Kalorifer kazanının kapasitesini ortalama %25 düşürür, yaktığımız enerjinin ısısı kazanın ısı alma yüzeylerini ziftle kaplandığından dolayı ortalama yaktığımız enerjiden %25 az verim elde edilir. Kalorifer kazanının temizliği ve yakması zorlaşır.
 
5.Soru: Terlemeyi kalorifer kazan baypası nasıl önler?
Cevap: Biz kalorifer kazanlarının termostatını 50°’nin altında tutmuyoruz. Bu yanışla kazanlarımız terlemiyor. Kazan 50°’de yanarken binaya 40° gönderiyoruz, binadan 35° geri çekiyoruz. Buda kazanın terlemesini, çürümesini, kazanın ısı alma yüzeylerinin ziftlenmesini, kapasitesinin düşmesini engelliyor. Kazanımızın uzun ömürlü olmasını ve yaktığımız enerjiden yüksek verim almamızı sağlıyor.
 
6.Soru: Kalorifer kazanını 50°’de yakınca binaya 40° gönderiyorsun bu yanışla yakıtı çok yakmaz mıyız?
Cevap: Hayır. Bütün kalorifer kazanlarında 50°’nin altında sağlıklı yanış gerçekleşmez. Biz 50° sıcak suyu kazanda depoluyoruz binaya 40° gönderiyoruz. Yaktığımız yakıtı ise kazandaki 50°’ye göre değil binaya gönderdiğimiz 40°’ye göre yakıyoruz.
 
7.Soru: Ziftlenmiş, tıkanmış kalorifer kazanlarını nasıl temizleriz?
Cevap: Kalorifer kazan baypası yapılan kazanlarda çok kolay, kazan giriş vanasını ¼ açıp ¾ kapatıp, kalorifer kazanını 90º’de yakarak binaya 40º göndererek kazanın içindeki ziftlerin yanmasını, fosilleşmesini sağlarız.
 
8.Soru: 40°’nin üzerinde sistemi yakacağımız zaman ne yapacağız?
Cevap: Kazanımızın termostatını 50°’nin üzerine çıkararak istediğimiz derecede yakacağız.
 
9.Soru: Kalorifer tesisatındaki tın tın tın,güm güm güm, tak tak tak, tık tık tık gibi benzer sesler neden çıkar?
Cevap: Kalorifer kazanının termostatı 50°’de brülörü veya fanı kapatıyor. Suyun sıcaklığı 40°’ye düştüğü zaman termostat brülörü veya fanı açıyor. Kazan ve tesisat sürekli 10° aralıklı ısınıyor ve soğuyor. Bundan dolayı tesisat boruları sürekli uzuyor ve kısalıyor genleşme sesleri çıkıyor.
 
10. Soru: Kalorifer tesisatındaki rahatsızlık veren sesler nasıl yok edilir?
Cevap: Kalorifer kazan baypası rahatsızlık veren sesleri de otomatikman yok etti. Kalorifer kazanı 10° aralıklı ısınıyor ve soğuyor. Kazan baypasıyla binamız ise 2° aralıklı ısınıyor ve soğuyor. (Kazan suyu 50°’ye yükseldiği zaman binaya 40° gönderiyor. Kazan suyu 40°’ye düştüğü zaman binaya 38° gönderiyor.) Bu yanışla tesisattaki rahatsızlık veren uzama ve kısalmayı ve genleşme seslerini yok ediyor.
 
11.Soru: Manüel yüklemeli kömürlü kalorifer kazanları nasıl 120°’ye ulaşıyor, zararları nelerdir?
Cevap: Kalorifer kazanı yanarken elektriğin kesilmesiyle, sirkülasyon pompası durur. Kazanın içindeki su 120°’ye ulaşır. Elektriğin gelmesiyle 120°’lik buharlı suyu binaya gönderir. Binayı şoklar. Zayıf bulduğu yerleri kırar, boruları büker, kelepçeleri söker, sıvaları döker, perdeleri yakar, plastik ve mobil kalorifer borularını eritir. Yani binaya zarar verir.
 
12.Soru: Binanın 120°’ye ulaşan kalorifer kazanının şoklamasından nasıl önleriz?    
Cevap: Kalorifer kazan baypası otomatikman bu şoklamayı da önlüyor. ¼ 120°’lik buharlı kazan suyu, ¾ 30°’lik dönüş suyu kazan baypasından geçerek binaya 50–55° olarak gönderiyor. Binanın şoklanmasını da otomatikman önlemiş oluyor.  
 
13.Soru: 120°’ye ulaşan kalorifer kazanı tehlikeli olur mu?
Cevap: Tehlikeli olur. Çünkü elektriğin gelmesiyle hızlı bir soğumaya geçer. Kazanın kaynakları çatlaya bilir, patlaya bilir içindeki saç ve boruları değişik şekiller ala bilir.
 
14.Soru: Kalorifer kazanın 120°’ye ulaşan tehlikesini nasıl önleriz?
Cevap: Kalorifer kazan baypası otomatikman bu tehlikeyi de önlüyor. Pompanın pompaladığı suyun ¼’ini kazandan ¾’ünü kazan baypasından gönderdiğinden dolayı kazanı 10 dakikada soğutacakken soğutma süresini 40 dakikaya çıkararak emniyetli bir şekilde soğutmuş oluyor. Bu şekilde kazanda oluşabilecek büyük tehlikeleri önlüyor.
 
15.Soru: Kalorifer kazanlarından çalışan eşanjör veya boylerlerden neden ihtiyacımız olan yüksek derecede kullanım suyunu alamıyoruz?
Cevap: Kalorifer kazanımızı kalorifer ihtiyacına göre düşük derecede yaktığımızdan dolayı yüksek derecede sıcak su alamıyoruz.
 
16.Soru: İhtiyacımız olan yüksek derecede eşanjör veya boylerlerden kullanım suyunu nasıl alırız?
Cevap: Kalorifer kazan baypası sıcak su problemini de otomatikman çözdü. Kalorifer kazanımızı 70°’de yakıyoruz. Eşanjör veya boylere 70°’de sıcak su gönderiyor. Binaya kalorifer tesisatına 35°’de su gönderiyor. Bu yanışla 50°’lik hiç bitmek tükenmek bilmeyen kullanım suyu elde ediyoruz. Konforlu bir şekilde kaloriferden de ısınıyoruz.
 
17.Soru: Binaların son katları, uç kısımları neden düşük derecede ısınır?
Cevap: Eskiden 600.000 kcal/h’lik bir kalorifer kazanının giriş çıkış ebatları 150 mm’lik boru çapındaydı. Şimdi ise 80 mm’lik boru çapında. Dolayısıyla 80 mm’lik boru çapından geçen su binanın eşit ısı dağılımına yetmiyor.
 
18.Soru: Binalarda eşit ısı dağılımını nasıl sağlarız?
Cevap: Kalorifer kazan baypası otomatikman bu problemi de çözdü. Kalorifer kazan giriş çıkış ebatlarının kazan baypası olan yerlerde küçük olması sorun değil. Çünkü binaya gidecek olan suyun ¼’ini kazandan ¾’ünü kazan baypası yoluyla göndererek binanın eşit ısı almasını sağlıyor. Birçok problemi de yok etmiş oluyor.
 
19.Soru: Binanın doğusuna, batısına, güneyine, kuzeyine farklı derecede  ısıyı kalorifer kazan baypasıyla gönderebilir miyiz?
Cevap: Kalorifer kazanı 1 adet. Sirkülasyon pompası 1 adet. 4 ayrı cepheye. 5 ayrı hatlara. 5 ayrı kolonlara. 5 ayrı cihazlara. İstediğimiz sıcaklıkta suyu kalorifer kazan baypasıyla (üç yollu vanasız) çok kolay gönderebiliriz.
 
20.Soru: Kalorifer kazan baypasının modülü var mı varsa nedir?
Cevap: Üç yollu vanalar kalorifer kazan baypasının modülüdür. Üç yollu vana taktıranların %90’nı kullanmıyor manüelde çalıştırdıklarından dolayı üç yollu vana sistemlerinde de çok sayıda kazan baypası yapıldı.
 
21.Soru: Kazan baypası kalorifer düzeninin orijinalliğini bozuyor mu?
Cevap: Hayır bozmuyor. Kazan baypasının vanasını kapattığımız zaman düzen eski haline geliyor.  
 
22.Soru: Kalorifer kazan baypası için özel bir malzeme var mı, her usta yapabilir mi?
Cevap: Kalorifer kazan baypası için özel bir malzeme yok, kalorifer malzemesi alındığı yerlerden kazan baypası malzemesi de temin edilebilir ve her ehil olan usta yapabilir.  
 
23.Soru: Kalorifer kazan baypası kimin projesi?
Cevap: Bendeniz Adıgüzel Eraslan. Buluşum olan kalorifer kazan baypası projemi ülkem ve milletim adına hepimizin ortak olduğu dünyaya hibe ettim. Ülkemin ve hepimizin ortak olduğu dünyanın bu projeden hiçbir maddi menfaat beklemeden yararlanmasını istiyorum.
 
24.Soru: Kalorifer kazan baypası yaptıranlar kazan baypasının faydasını göremezse ne olacak?
Cevap: Türkiye’de ve dünyada kim kalorifer kazan baypası yaptırırsa yaptırsın, malzemesini nereden alırsa alsın, hangi ehil ustaya yaptırırsa yaptırsın ben kazan baypasının faydasını göremedim dediği takdirde gelsin maliyetini benden alsın.
 
25.Soru: Sizden herkes kalorifer kazan baypası için yardım isterse yardımcı olur musunuz?
Cevap: Herkese ALLAH’IN izniyle kalorifer, doğalgaz tesisatı için, Kalorifer kazan baypası için yardımcı olurum. Acil durumlarda günün 24 saatinde, acil olmayan durumlarda makul saatlerde yardımcı olurum. Telefonum (0532 643 57 86 - aeraslan1960@hotmail.com) 24 saat açık.
 
26.Soru: Mucit nasıl olunur?
Cevap: Görünen ve bilinen problemler ve zorluklar karşısında çok düşünülür (hindiden daha fazla düşünülür),akla gelen deneyler yapılarak, istişareler yapılarak bir buluş ortaya çıkar.
 
27.Soru: Mucit olmak nasıl bir duygu?
Cevap: Bu duyguyu anlatmak çok zor. Ama ben şu kadarını söyleyeyim. Bir ana çocuğunu kaybeder, günlerce aylarca arar, ananın psikolojik sağlığı bozulur, deliye döner ve çocuğu gözünün önünden hiç gitmez, başka şeyleri de hiç görmez. Çocuğunu bulacağının ümidiyle yaşar. Çocuğunu bulduğu zamanki sevinci ve mutluluğu gibidir. 
                          
ADIGÜZEL ERASLAN
Kalorifer Doğalgaz Tesisat Ustası
Kalorifer Kazan Baypası Mucidi
Eğitmen Usta
aeraslan1960@hotmail.com  0532 643 57 86
 
 
Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 2   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 
Durmuş Aydın.
13 Kasım 2013 Çarşamba 21:41
Teşekkürler Adıgüzel Eraslan Beyyyyyy.Benim sorunum senelerdir 17 adet kazanın gündüz az yanmamasından derecelerin düşük olmasından ve akşamları kazanlara yüklenildiğinde kazanlarda terlemeler olmaktaydı.Bunun sonucunda kazan boruları zivitlenip kazan borularının tıkanmasına yol açmaktaydı.İnternette araştırmalar yaparken AdıGüzel Eraslan beyin KAZAN BAYPASINA rasladım ve Eraslan Beyden aldığım bilgilerle 17 adet kazana KAZAN BAYPAS sistemini uyguladım.Sonuç ise SÜPERRRR :) :) TEŞEKKÜR EDERİM ADIGÜZEL ERASLAN BEYY
Katılıyorum  Katılmıyorum  
%100
M.EŞİYOK
28 Şubat 2013 Perşembe 10:59
sayın ustama öcelikle verdiği bilğilerden dolayı teşekür ederim.Yorulmaz st.yöneticisi ve sakinleri olarak, bu konuda(baypas)şanslıyız.Ustamın ellerine sağlık,binamıza uyguladığından dolayı.Çünkü Çoğu st'lerin şikayetlerini duydukça buda olurmuymuş dedirtiyor.Saygılarımla.
Katılıyorum  Katılmıyorum  
%31 %69

 Yazarın Diğer Yazıları
 
T. Konyaspor: 1 - K. Erciyesspor: 0

T. Konyaspor: 1 - K. Erciyesspor: 0

  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
Ebru Mut
 
ETLİEKMEĞE ZAM GELİYOR !

 
Selçuk Özkan
 
Ahmet Kaya

 
Süleyman Göksu
 
"MUHAKKAK ŞİRK EN BÜYÜK ZULÜMDÜR"

 
Emine Altunkap
 
Yamalı organizasyon

 
Adnan Yıldırım
 
Schumaer’in ‘BEBEK ARABASI’
Tüm yazarlar için tıklayın
  PİYASALAR
       
  2,1774   2,8815  
       
  78,930   89,6449  
  ÇOK YORUMLANANLAR
  NAMAZ VAKİTLERİ
İmsak 04:19   İkindi 16:48
Güneş 06:04   Akşam 19:44
Öğle 13:04   Yatsı 21:14
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı seçimini sizce kim kazanır?
Ekmeleddin İhsanoğlu
Recep Tayyip Erdoğan
 Sonuçları göster   
  ŞANS OYUNLARI
9/8/2014 6/8/2014
3-7-19-40-42-43 13-19-21-22-33-10
14/8/2014 11/8/2014
4-33-34-35-36-45 1, 4, 10, 16, 22, 23, 25, 26, 28, 30, 31, 42, 43, 52, 53, 60, 62, 64, 66, 68, 69, 77
 
 

Popüler Etiketler :

RSS

Add to Google
Sunhaber.com'da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Sun Haber sorumlu tutulamaz. Tasarım & Programlama